Sir Francis Drake: Angol lobogó alatt a Föld körül

Kalóz volt-e, vagy nagy tengerész és fölfedező – kalandor-e, vagy diadalmas hős? Ezt a hálás angol közvélemény már régen Drake javára döntötte el. Drake földkörüli útját (1577–1580) a vezérhajó lelkészének egykorú följegyzései örökítik meg.

G. M. Haardt – L. Audouin-Dubreuil: A Szaharán keresztül

Az újkori ipari technika egyik legragyogóbb diadala a Szahara átszelése. A Citroën gyár 1921-ben Kégresse mérnők vezetésével fogott hozzá annak a típusnak a tervezéséhez, amellyel végül megoldották a mély homokban való automobilközlekedést.

A hat világrész sorozat

Az Enciklopédia Kiadó egy teljesen elfeledett, még az antikváriusok számára is ismeretlen (16 kötetesre tervezett) reprintsorozattal rukkolt elő 2005-ben.

Roald Amundsen északi útja

A sorozat első kötete Roald Amundsen, norvég sarkkutató 1903–1906 között megtett hajóútját írja le.

Shakleton: Az Antarktisz szívében száznyolcvan kilométerre a Déli sarktól

Sir Ernest Shakleton (1874–1922), az ír származású brit Déli-sark-kutató négy alkalommal is kísérletezett a pólus meghódításával, de a célt csak 180 kilométerre közelítette meg. Életével fizetett érte.

Magalhaes: A Föld első körülhajózása

Magellán, az 1480–1521 között élt portugál felfedező V. Károly spanyol király szolgálatába lépett, aki megbízta a Fűszer-szigetek elérésével. 1519-ben indult, és Dél-Amerika keleti partjainál kijutott a Csendes-óceánra.

Popper József: A mai Szovjetoroszország (1926)

Popper József mérnök, a könyv szerzője beutazta az akkori Szovjetoroszországot. A közlekedés állapotát ment felmérni, de közben hallatlanul érdekes útleírást vetett papírra.