Molnár Gyula: Az én vizuális nyelvem

A kötet Molnár Gyula életmű-könyve, vizuális ars poéticája.

Christoph Wulf: Az antropológia rövid összefoglalása

Az antropológia feladata, hogy megismerje az emberi jelenségeket és struktúrákat a fejlődés és a történelem síkján, és képessé váljon kérdések feltevésére.

A három tündérnarancs

A három tündérnarancs című magyar népmesegyűjteménnyel azon ritka kísérletekhez csatlakozunk, melyek igazi, egy életre szóló meseélményt jelenthetnek, ugyanakkor többségében néprajzilag hiteles szövegeket közölnek.

Mikszáth Kálmán: A keresztmama meséi

Mikszáth Kálmán elfeledett mesekönyve, mely gyönyörű rajzaival és érdekes történeteivel kimagaslik a meseirodalomból.

Sir Francis Drake: Angol lobogó alatt a Föld körül

Kalóz volt-e, vagy nagy tengerész és fölfedező – kalandor-e, vagy diadalmas hős? Ezt a hálás angol közvélemény már régen Drake javára döntötte el. Drake földkörüli útját (1577–1580) a vezérhajó lelkészének egykorú följegyzései örökítik meg.

G. M. Haardt – L. Audouin-Dubreuil: A Szaharán keresztül

Az újkori ipari technika egyik legragyogóbb diadala a Szahara átszelése. A Citroën gyár 1921-ben Kégresse mérnők vezetésével fogott hozzá annak a típusnak a tervezéséhez, amellyel végül megoldották a mély homokban való automobilközlekedést.

Rosch Gábor: Alpár Ignác építészete

A neves építész születésének 150. évfordulójára készült albumban olyan épületeket láthatunk, mint a Vajdahunyad vára, a Nemzeti Bank, a Belügyminisztérium, a Tőzsdepalota vagy a Pénzügyminisztérium.

Shakleton: Az Antarktisz szívében száznyolcvan kilométerre a Déli sarktól

Sir Ernest Shakleton (1874–1922), az ír származású brit Déli-sark-kutató négy alkalommal is kísérletezett a pólus meghódításával, de a célt csak 180 kilométerre közelítette meg. Életével fizetett érte.

Magalhaes: A Föld első körülhajózása

Magellán, az 1480–1521 között élt portugál felfedező V. Károly spanyol király szolgálatába lépett, aki megbízta a Fűszer-szigetek elérésével. 1519-ben indult, és Dél-Amerika keleti partjainál kijutott a Csendes-óceánra.

Popper József: A mai Szovjetoroszország (1926)

Popper József mérnök, a könyv szerzője beutazta az akkori Szovjetoroszországot. A közlekedés állapotát ment felmérni, de közben hallatlanul érdekes útleírást vetett papírra.

Póczy Klára: Aquincum

A második világháború utáni helyreállítási munkálatok, a városkorszerűsítés óriási építkezései nyomán a Duna mindkét partján folyamatosan kerül felszínre Budapest ókori hagyatéka. A kötet az utóbbi ötven év régészeti eredményeinek teljes értékű összefoglalása.

Tatai Mária: Az épített környezet

Hiánypótló vademecum, mely elsősorban a vizuális neveléssel foglalkozóknak szól és a leendő rajz-, környezetkultúra- és technikatanárok képzésében kíván segítséget nyújtani, mivel nekik a legfontosabb, hogy átfogóan ismerjék és értsék ezt a tematikát.