Borhy László: Pannoniai falfestmény

A Komárom/Szőny-Vásártér lelőhelyen az utóbbi évtizedek világviszonylatban is egyik legjelentősebb, egybefüggő lelete került elő, amelyet freskórestaurátor művészekkel együttműködve szinte teljes egészében helyreállítottak.

Petneki Áron: Krakkó

Sorozatunk első kötete igazi kulturális útikalauz: az elődök lába nyomát követi a magyarok számára legkedvesebb, legemlékezetesebb lengyel városban.

Boros Géza: Emlék/Mű

Az emlékműszobrászat szakértője ötvenhét, változatos műfajú írást (esszét, kritikát, tanulmányt, dokumentumot) tesz közzé 1987 és 2000 között megjelent írásaiból.

Idősebb Plinius: Természetrajz (33–37. könyv)

A szerző a világmindenséggel, a születéssel, örökléssel, az állatok rendszerével, a növényekkel, a gyógyszerkészítéssel, az orvostudomány történetével, a görög-római művészettel, az ásványokkal foglalkozik.

William M. Ivins Jr.: A nyomtatott kép és a vizuális kommunikáció

Ivins kommunikációelméleti munkájának célja módszeres történeti áttekintést nyújtani a grafikai eljárásokról, a művészetértelmezés módjairól a Van Gogh előtti történeti térben, valamint a fényképezésről a kezdetektől a XIX. század végéig.

Horvai Miklós: Válogatott versek

„Mi mindent próbált már ez az alig húszéves fiatalember, felsorolni is lehetetlen. Segédmunkás, kocsikísérő, kalauz, az elmegyógyintézet imbecilliseinek ápolója … De ez az esti tagozatos gimnazista egy végzős bölcsészt is megszégyenít, ha Rimbaud-ról, a modern francia költészetről esik szó.”

„…az őrültek házába akartatok záratni”

Az utóbbi idők egyik legizgalmasabb és tudományos szempontból is legfontosabb Jókai-leletegyüttese, amely Dézsi Lajos irodalomtörténész hagyatékából került elő.

Somlyó György: Önéletrajzaimból

Somlyó György 80. születésnapját ünnepeltük meg ezzel a kötettel, amely zömmel már kiadott, különféle alkalmakra írt esszéket, megemlékezéseket tartalmaz – mindegyik a költő életével, barátaival, kortársaival összefüggő érzéseket, gondolatokat közvetít.

Die Römischen Inschriften Ungarns 6.

A kötet mindazokat a feliratokat tartalmazza, melyek a Kr. u. 214 előtti provinciai határok alapján – a mai Pest, Veszprém és Fejér megyében – Pannonia Inferior területén maradtak fenn.

Kortárs Magyar Művészeti Lexikon III.

Több mint 6000 szócikk és 1000 színes kép mutatja be az 1945 után alkotó magyar festők, szobrászok, iparművészek, fotóművészek és építészek munkásságát és műveit, a korszak művészeti áramlatait, stílusait, fogalmait, intézményeit és a művésztelepeken folyó munkát.

Kortárs Magyar Művészeti Lexikon I.–III.

Több mint 6000 szócikk és 1000 színes kép mutatja be az 1945 után alkotó magyar festők, szobrászok, iparművészek, fotóművészek és építészek munkásságát és műveit, a korszak művészeti áramlatait, stílusait, fogalmait, intézményeit és a művésztelepeken folyó munkát.